De Fiets

Strak blauw!

Wanneer begon ik na te denken over een nieuwe fiets? Waarschijnlijk toch alweer 2 jaar geleden, ergens na de winter, toen de ketting weer eens verroest was, de derailleur haperde en waarschijnlijk was er ook een kettingblad versleten. Dus maar weer eens zitten sneupen op het internet, langs de bekende merken zoals Specialized, Cannondale, etc. Daar zat niks tussen wat me echt aansprak en mijn irritaties oploste. Voor het geld voor zo’n nieuwe fiets kon ik ook jaren mijn oude fiets opknappen. Iets waar ik ondertussen ook al wat geld en tijd ingestoken had. Ik kan nu cassettes vervangen, nog makkelijker dan een band plakken en ik heb bij Laurens fiets een trapas vernieuwd. Het is leuk werk en er is niks fijner om een trots gevoel te hebben.
Tot dat ik plotseling en ik weet niet meer hoe en wat ik Gates Carbon Drive tegen kwam. Briljant, geen gezeik met je roestend en verslijtende metalen ketting meer maar een met carbon verstevigde rubberen riem net zoiets als de v-snaar in de automotor. Ik kwam in een wereld terecht van kleine zelfstandige fietsenmakers. Wauw, toch fietsen gezien ongelofelijk mooi zoals de Budnitz. Helaas waren het meestal buitenlandse merken dus dat vond ik nogal onhandig. Wel is waar heb je bijvoorbeeld Behrends en Santos in Nederland maar dat was het toch niet helemaal. Toen kwam ik in eerste instantie uit bij Nikolai uit Duitsland rete koel merk, strak, innovatief kortom een merk waar ik wel wat voor voelde. Het was waarschijnlijk ook op die site dat ik voor het eerst Pinion tegenkwam. Dat is een interne versnellingsbak, als je transmissiebak in je auto, een afgesloten geheel met radertjes zwemmend in de olie en dat betekent geen geklungel met derailleurs meer.

zij aanzicht

zij aanzicht

Maar de Pinion vereist een aangepast frame waar de trapas zit en je hebt ook nog zoiets als versnellingsbakken in de achternaaf zoals Shimano Nexus of nog wat luxers de Rohloff. Dat scheelt nogal in prijs: een frame die anders moet en een nog vrij nieuw produkt. Toch heb ik voor de Pinion gekozen omdat de plaats van de versnellingsbak logischer is dan in het achterwiel, het is zeer robuust, plus de verdeling van de versnellingen is zeer gelijkmatig. Er zit tot tegenstelling met cassettes en derailleurs geen overlap en het bereik vergeleken met de Rohloff is groter, dus vond ik de meer prijs gerechtvaardigd.
Dus toen wist ik wel wat ik wou: een fiets met Gates en Pinion maar welk merk? Uiteindelijk heb ik gekozen voor Mi:tech omdat de frames iest meer bij mij pasten dan de Nikolai da’s echt iets voor fanatiekere MTBers en hij ook nog op een dag heen en weer te bereiken is.

Death of my Zune

Hij heeft het opgegeven, hij is dood, finito, kaputt. Mijn M80ty Zune is niet meer. Wat er aan de hand is nog geen echt idee. Ik kom er gewoon niet meer bij. Hij zit, lijkt het wel, in een nooit eindigende loop van een mislukte update. Volgende probleem: wil ik hem vervangen en zo ja waarmee. Windows heeft de Zune zelf de nek omgedraaid dus daar hoef ik niet te zoeken. Apple??? No way, ik vind ze niet echt mooi en software-matig ook niet echt van je dat. I-tunes is beroerd 3 keer geprobeerd maar na 2 dagen fulltime door mijn nas te gaan en nog steeds niet klaar en met een niet begrijpelijke navigatie: raus. Wat blijft over? Waarschijnlijk een Cowon. Maar tja, lastig te krijgen en niet goedkoop.
Wat wil ik eigenlijk? Waarschijnlijk een zeg maar een smartmediaspeler: wel internet waar er gratis wifi is met goede hoeveelheid opslag dus meer dan 32 gb, goede uitgebreide connectie mogelijkheid en niet moeilijk doen over verschillende bestandstypes en makkelijk te bedienen. Kan toch niet moeilijk zijn??

Het vel van de beer / Oriol – Zidrou

Dit is het levensverhaal van Don Palermo vertelt aan Amadeo. Toen Don Palermo toen nog bekend als Teofilio nog jong was zat hij samen met z’n vader en moeder in een klein en armoedig circusje waar hij met een beer werkte. Op een feest van de mafia wordt zijn beer door de baas Don Pomodoro dood geschoten, gewoon voor de lol. Hij zwoer om wraak te nemen en om het vertrouwen te winnen ging hij mee doen als zijn hulpje. Ondertussen kreeg hij een relatie met de kleindochter van Pomodoro maar hij was steeds te laf om zijn wraak zelf uitvoeren en daarom verraadde hem. Dat liep mis en Pomodoro nam wraak door zijn ogen uit te steken en zijn kleindochter naar het klooster te sturen. Maar een slachtoffer van vroeger had wel de kloten om zijn wraak uit te voeren en Don Pomodoro om te leggen. Dan op eens blijkt Amadeo ook een lafaard te zijn en Don Palermo te hebben verraden voor een motorfiets.
Deze raamvertelling over liefde, lafheid en romantiek, vol met bruut geweld is bijzonder goed vertelt en ijzersterk getekend is.
Dit is echt één van de betere strips die ik de laatste tijd gelezen heb. Ook eindelijk weer eens één die niet gaat over relaties of autobiografisch is maar gewoon een sterk verhaal goed vertelt. Oriol is Spaans en dit zijn eerste strip en Zidrou is Belgisch en heeft al vele scenario’s geschreven voor allerlei genres.

De Bergziekte / Genzianella, Bec, Betbeder. – (Bunker ; 5/5)

Dit is het laatste deel van een vijfdelige reeks geschreven door Christophe Bec en Stéphane Betbeder. In de ontknoping van deze fantasyreeks gebeurt er van alles, eigenlijk zoveel dat het allemaal niet meer goed te volgen is. Aleksi is kent zijn herkomst van zijn uitzonderlijke krachten en begint ze beter te beheersen. Ondertussen probeert de zwangere Anika samen met Iosef Aleksi te vinden en de duistere hoeken van dit verhaal beginnen de twee entiteiten Licht en Duister achter Aleksi aan te gaan. Uiteindelijk baart Anika hun zoon en deze bergt allerlei nog sterkere krachten en offert Aleksi zich op om de wereld te redden.
De tekenstijl is in de loop der jaren wel beter geworden beduidend minder stijf, inkleuring is ook weinig mis mee, maar het verhaal is teveel. Vooral het buitenaardse deel met de strijd tussen de entiteiten en waarbij ook nog opeens buitenaardsen aan te pas komen is onduidelijk. Als dat gedeelte compleet uit de serie was geschrapt had je een goede spannende fantasy overgehouden. Kortom een vrij middelmatig reeks die zo nu en dan spannend was maar in dit laatste deel te ingewikkeld is geworden of veel te kort door de bocht uitgelegd omdat het anders niet paste in de klassieke hoeveelheid van 64 pagina’s.
isbn 9789031431885

Mijn muziek keuzes uit 2011

Ik heb niet zoveel getyped over muziek afgelopen jaar, alsof ik nergens naar geluisterd heb. Niets is minder waar zie mijn Last.fm pagina! Pas de laatste paar maanden scrobble ik weer vrij consequent. De totaal waarden kloppen dus nog niet helemaal maar de top tien van meest gespeeld bands ziet er als volgt uit:

 1. The Flaming Lips
 2. Wilco
 3. Mouse on Mars
 4. Quasi Dub Development
 5. Nicolas Jaar
 6. The Weeknd
 7. Schlammpeitziger
 8. Radiohead
 9. Mordant Music
 10. The Beach Boys

Dat waren de bands nu de albums waar ik in 2011 veel naar geluisterd heb:

 1. Limousine To The Guillotine / Quasi Dub Development. – 2011
 2. Space Is Only Noise / Nicolas Jaar. – 2011
 3. The Whole Love / Wilco. – 2011
 4. Days / Real Estate. – 2011
 5. Barton Hollow / The Civil Wars. – 2011
 6. Vorausschauende Bebauung / Schlammpeitziger. 2011
 7. Dead Air / Mordant Music. – 2006
 8. House of Balloons / The Weeknd. – 2011
 9. The Slider / T-Rex. – 1972
 10. Splaszh / Actress. – 2010

Opvallende aanwezige in dit rijtje is natuurlijk T-Rex maar ja die plaat heb ik ergens begin 2011 aangeschaft en is nu eenmaal geweldig. Een andere ontdekking is Mordant Music, ik weet bij god niet hoe ik er bij kwam, zal wel The Wire geweest zijn en ja een erg opvallende electronica-plaat met sfeer, waarbij ik als referentie Coil gebruik in hun meest electronische gedaante. Verder opvallend is dat de plaat van Quasi Dub Development als meest gedraaide plaat van 2011 is, nu is het ook een leuke plaat als je van dub en hoorns houdt maar dan net wat anders. Nee, wat ik echt de best platen van 2011 vind zijn toch:


We Stay Together / Andy Stott

Loei zware dubtechno met een heerlijk zompig moeras geluid en vooral het tweede nummer Posers is heerlijke . Volgens alle berichten was dit min of meer een bijprodukt van Passed Me By. Eerst gedownload en later op vinyl aangeschaft omdat ik het geweldig vind en de artiest moet tenslotte ook eten. Het zou eerst niet op cd verschijnen maar natuurlijk een maand later wel zo vlak voor kerst. Maar het klinkt veel beter op vinyl zeggen ze, ik heb geen idee wat ik moet de aarding van mijn platenspelers nog steeds checken. Tot dan laat ik de ramen en glazen wel rinkelen op de bass van een mp3 werkt ook.


House of  Balloons / The Weeknd

Wel volgens mij is er binnen elk genre wel een plaat te vinden die ik goed vind, naja misschien niet binnen de Symphonische Rock, en dit is een bewijs voor de stelling. Ik ben nooit een echte liefhebber geweest van R&B (er waren hier en daar wel eens een nummer wat ik “lekker” vond) tot deze plaat! Hier klopt alles, de stem het geluid, het donkere en de naargeestige decadentie van drank, drugs. Sterk trouwens de andere 2 platen die hier vlak na kwamen zijn ook goed en alle drie gratis te downloaden. Het enige wat ik niet helemaal begrijp is de term mixtape de men op bv Pitchfork gebruiken voor deze plaat. Okay het staat waarschijnlijk vol met samples maar dat is sinds DJ Shadow toch vrij normaal. Een voorbeeld:

Symeta / Byetone

Een jaar geen Raster-Noton in de lijst is geen lijst is wel eens de gedachte hier op dit blog.  Dit is weer zo’n heerlijk strak, glad en boem-tsjak soundtrack voor een disco in outerspace voor robots o.i.d. Nu ja ik had Univrs van Alva Noto of Or van Kangding Ray ook kunnen kiezen maar een van de redenen waarom ik toch voor Byetone heb gekozen is namelijk dat de vorige plaat minstens zo goed is en ik dat jaar geen lijstje heb gemaakt terwijl ik samen met Der Mammut los gingen op deze track in de Paradiso.

Barton Hollow / The Civil Wars

Waarschijnlijk niet de meest originele plaat: een man een vrouw en akoestische begeleiding maar wat een uitvoering de stemmen passen bijelkaar, de liedjes zijn meer dan goed en dus draai je deze plaat ongemerkt meer dan je denkt. Kortom zij zijn de gelukkigen in mijn poging om boven mijn eigen hek werk uit te kijken om te zien of daar ook iets is wat ik kan waarderen.  Hier de de clip voor het titel nummer.

De Feestwinkle / Rabaté

Na het geweldige “Een tweede jeugd” is er nu “De feestwinkel” Dit maal met Patrick, een dertiger die een feestwinkel drijft, zonder dat hij er echt veel zin in heeft. Hij is eigenlijk nogal blasé, waarschijnlijk één van de redenen dat zijn vrouw bij hem weg is. Dit helpt ook niet echt voor zijn gemoedstoestand maar zijn buren proberen hem wat op te vrolijken. Op een feestje van zijn buurtwinkelier ontmoet hij Clarisse, zij werkt bij een circus. Hij krijgt een relatie met haar, maar claimt haar te veel en daarom maakt zij het uit. Hierna stort Patrick helemaal in, komt zijn appartement niet meer uit alleen voor goedkope wijn en ravioli in blik. Uiteindelijk komt hij er toch weer bovenop en ontmoet haar weer in de straten van Parijs. Ze drinken samen een kop koffie, hun beider leven is een beetje verandert en er gloort weer weer wat zin in Patricks leven. Kortom het is een stripverhaal vol met relatieproblematiek en niet alleen die van Patrick en zijn Clarisse. De manier waarop het is uitgewerkt is geweldig: de achtergrond van een feestwinkel wat voor een fijne tragikomische sfeer zorgt en de heldere tekeningen en inkleuring doen de rest. Klasse!
isbn 9789054922834

Mijn M80ty Zune

Dit ding dusSinds 2 jaar heb ik een echte mp3 speler, namelijk een Zune, nee geen Ipod maar dat ding van Microsoft nota bene. Ik vond en vind nog steeds dat de mp3-spelers van Apple te designed zijn en de andere gewoonweg minder mooi. Totdat ik dus opeens de Zune onder ogen kwam, simpel recht, klare lijn. Die moest ik hebben, bleek dat ze niet in Europa te koop waren en nog steeds niet. Reden? Geen idee. Maar goed via E-Bay en een gewillige winkelier die het wel aandurfde om de boel te exporteren, aangeschaft. Na 2 jaar kan ik wel zeggen dat het mijn luisteren en aanschaf  van muziek ingrijpend veranderd heeft.

Eerst maar het aanschaffen. Waar ik vroeger dingen zomaar aanschafte op basis van recensies en hier en daar wat via het internet naar geluisterd te hebben, is het nu meer eerst downloaden en wat beklijft of waardoor ik overrompelt wordt, wordt eventueel aangeschaft. Tenslotte is een hoes en letters en een echt ding in je handen toch stukken fijner dan zoiets ongrijpbaars als mp3’s met als bijkomend voordeel dat ik minder missers aanschaf en de artiest die ik het meest waardeer krijgt nog wat geld. Nu schaf ik nog steeds wel eens wat aan op de oude manier trouwens  (zomaar zonder eerst te luisteren) maar in totaliteit is het allemaal minder. Of moet ik aanschaffen ruimer zien dan alleen de hardware (cd’s, lp 12″) maar ook die mp3s?  Dan kom ik toch wel weer aardig in de buurt van mijn tijd in London of zelfs daarboven. Wat ik ook wel leuk vind is dat ik nu weer dingen uit het verleden download (10cc, Neil Young etc.), maar ook meer dingen probeer zoals jazz (Sun Ra, Lester Young etc.)

Ten tweede het luisteren. Ik heb nu muziek op als ik ‘s morgens naar mijn werk ga iets wat ik vroeger nooit deed. Ik had wel een Walkman maar dat geklungel met cassette’s en snel lege batterijen was dat meer iets voor de vakantie. Ook op de terug weg gaat hij wel eens aan. Thuis sluit ik hem altijd aan op de installatie. Wat ik dan vaak doe is een genre uitzoeken en dan op shuffle of de speellijst met nieuw materiaal ook op shuffle. Kortom hele platen van a tot z is vele malen minder geworden. Echt luisteren is ook minder geworden het staat aan maar er echt voor zitten is bijna verleden tijd. Ik deed dat al sporadisch maar toch. Maar Oval of Alva Noto en andere “moeilijke elektronische muziek” leent zich toch niet echt voor geluidsbehang of wel soms? Ook nog een interessant onderwerp trouwens, hoe en wanneer luister ik.

Het nadeel van de Zune is de inflexibele software en compatibiliteit met andere software. Je kan namelijk alleen synchroniseren met de Zune-software absoluut niet met bv Mediamonkey, Clementine wat toch wel een nadeel is. Helaas kun je vanuit de zune-software ook niet scrobbelen naar Last-FM, wat wel weer kan met Windows Media player ook van Microsoft maar daar kun je dus weer niet je Zune mee synchroniseren, bizar. Het moet wel gezegd worden dat Zune-software, mooi is vorm gegeven, meteen eenvoudig te bedienen en de screensaver is echt goed en mooi.

De Prinses van het Bloed / Cabanes/Machette. – (dl.2)

De conclusie van deze uitermate onderhoudende spionagethriller. Ons hoofdpersoon Ivory Pearl is samen met het teruggevonden meisje op weg door de jungle naar Havana, maar ze worden achtervolgd door een doodseskader. Victor Maurer probeert het eskader zoveel mogelijk tegen te houden. Na een spannend tocht komen ze aan in Havana en bij de oom van het meisje, een gevaarlijke gewetenloze wapenhandelaar. Niet veel later blijkt het meisje niet het meisje te zijn wat Ivory dacht, maar een eigenlijk een onderdeel te zijn van uitermate ingewikkeld contraspionage affaire, tussen Frankrijk, de CIA en de wapenhandelaar. Wat volgt is een gewelddadige ontsnappingspoging waar bij Ivory zwaar gewond raakt, de wapenhandelaar gedood wordt door zijn eigen zoon en het meisje gered wordt. Uiteindelijk blijken er wat poppetjes verschoven te zijn maar verder is er niks verandert en Ivory Pearl neemt na lange revalidatie haar oude vak van oorlogsfotograaf weer op. Kortom het is een lekker spannende zij het een ietwat ingewikkelde thriller die goed maar degelijk getekend is.
isbn 9789031431236

Zazie in de metro / Clément Oubrerie

Zazie gaat 2 nachten bij haar oom Gabriël logeren in Parijs. Ze is een hondsbrutaal meisje rond de elf met rood haar en ze wil ontzettend graag in de metro, maar helaas er is een staking. ‘s Ochtend vroeg sneakt ze het huis uit om zelf rond te dwalen in Parijs. Terwijl haar oom achter haar aangaat ontmoet zij allerlei mensen en fantaseert van alles bij elkaar. Ze beschuldigt de mannen regelmatig van seksueel misbruik. Valt haar oom, die als travestiet rondkomt, lastig met de vraag of hij, zoals zij dat noemt, hormosueel is. Kortom haar seksualiteit begint wat op te komen maar wat dat nu precies is? De rest van de dag loopt gierend uit bocht met allerlei types, toeristen, liefdesverhaaltjes en een heuse knokpartij in een bistro. Op de vraag van haar moeder wat ze gedaan heeft in Parijs trekt ze de conclusie dat ze ouder is geworden. De strip is gebaseerd op het boek van Raymond Queneau en Oubrerie, bekend van Aya uit Youpogon, geeft mooie beeld van Parijs eind jaren vijftig. Maar vooral de brutale naïviteit van Zazie brengt hij meer dan uitstekend in beeld. Aanrader.
isbn 978-90-5492-300-8

Augustus 2009

Folklore / 16 Horsepower

. – Glitterhouse Records, 2002.
Zeer bekende naam in het Americana circuit als ik me niet vergis. Goede titel, simpel en je weet meteen waar het omgaat. Deze plaat bevat geen origineel 16 Horsepower materiaal maar covers van traditionals en niet alleen uit de VS! Misschien niet hun best plaat maar toch best sterk, mocht ik nog één keer een plaatje van hun tegenkomen gaat ook die mee. Nog wel het vermelden waard was dat bij deze cd nog het toeganskaartje bevatte van hun concert in de Oosterport in Groningen!

It’s Never Been Like That / Phoenix

. – Virgin, 2006.
Ja, een Phoenix plaatje!! Die ene single (“If I Even Feel Better”) die ik al jaren heb vind ik ijzersterk en verveeld niet, dus mee. Tja, mmm toch niet hetzelfde. Vrolijk, luchtige pop dat zeker maar dat geraffineerde van die single zit er niet in, jammer. Al moet ik wel toegeven dat de single “Long Distance Call” goed is en zo als het hoort bij een goed popliedje a: rond de 3 min. b: een aansprekend refreintje c: herkenbare melodie. De rest is toch minder maar gelukkig was aanschafprijs maar â‚ 5,- dus de prijs/kwaliteit verhouding zit wel goed!

Chutes Too Narrow / The Shins

. – Sub Pop, 2003.
Wat een leuk hoesje is dit, met een fraaie uitsnede en één en al vrolijkheid van een Flinstone-tekenfilm, dacht ik toen ik hem zag. Die verdient meer aandacht en wat bleek: op Sub Pop! Het label wat ons Nirvana maar ook de Fleet Foxes bracht! Dat kan bijna niet missen en inderdaad een pareltje en dat alweer uit 2003. Vrolijk, sterke liedjes en met overtuiging gespeeld, mijn ontdekking van het jaar.

Naked City / John Zorn

. – Nonesuch, 1990.
Sinds ik weer meer met Oene om ga is mijn durf en aandacht om ook jazzplaten te kopen toegenomen. Aangezien de naam John Zorn bijna synoniem is aan kwaliteit maar ook aan manikale gekte durfde ik dit wel aan. De plaat bevat 26 nummers in 55 min. met lengtes van 11 sec. tot 4:17 min., van covers van bekende filmmuziek tot brute noise waar Eye van de Boredoms op meebrult, met stijlwisseling van jazz tot deathmetal binnen zeg 5 seconden en dat vloeiend! Blijkt het volgens meerder sites tot de betere of zelfs beste Naked City plaat te zijn. Sterk, gek en soms ronduit bizar maar uiterst muzikaal dat is het zeker.

Lady Fantasy EP / Jason Forrest

. – Sonig, 2005.

Tja vooral gekocht omdat het op Sonig zit, het label van Mouse on Mars. Dit is niet echt goed of laat ik het zo zeggen sinds ik het gekocht heb, heb ik het misschien 2 keer gedraaid en daarna vergeten.

Entanglements / Parenthetical Girls

. – Tom Lab, 2008.

Hé Tomlab, Sack & Blumm etc. leuk hoesje, mee. Thuis gekomen en in de cd-speler er mee maar geen naïeve elektronische popmuziek te horen zoals ik verwachtte maar een theatrale kleinkunst Amerikaans band, weer eens wat anders en gelukkig kwinkeleert hij niet zo erg als Antony.

Spider Smile / Tarwater

. – Morr Music, 2007.

Een derde favoriet Duits label en een vrij favoriet postrock gezelschap.  Althans de andere plaat die ik van hun heb “Animals, Suns & Atoms” alweer uit 2000 vind ik erg sterk. Deze is ietsie pietsie minder vooral omdat de songs minder sterk zijn.

Dear Science / TV On The Radio

. – 4AD, 2008.
In juni al hun eerste gekocht en deze al eens gedownload dus was het meer dan logisch dat ik deze ook mee nam zeker ook voor de redelijk beschaafde prijs van €6,- Hij is goed, ik vind hem wel wat minder dan de eerste dat wel. TV on the Radio blijft een rare mengeling van Rock en R&B geinjecteerd met electronica verder moet ik nog wel wennen aan de kopstem van de zanger en zijn gelijkenis met Peter Gabriel maar als dat weg valt is het een verdraaid oorspronkelijke band zonder moedwillig moeilijk doenerij.

Next Page »