Mijn M80ty Zune

Dit ding dusSinds 2 jaar heb ik een echte mp3 speler, namelijk een Zune, nee geen Ipod maar dat ding van Microsoft nota bene. Ik vond en vind nog steeds dat de mp3-spelers van Apple te designed zijn en de andere gewoonweg minder mooi. Totdat ik dus opeens de Zune onder ogen kwam, simpel recht, klare lijn. Die moest ik hebben, bleek dat ze niet in Europa te koop waren en nog steeds niet. Reden? Geen idee. Maar goed via E-Bay en een gewillige winkelier die het wel aandurfde om de boel te exporteren, aangeschaft. Na 2 jaar kan ik wel zeggen dat het mijn luisteren en aanschaf  van muziek ingrijpend veranderd heeft.

Eerst maar het aanschaffen. Waar ik vroeger dingen zomaar aanschafte op basis van recensies en hier en daar wat via het internet naar geluisterd te hebben, is het nu meer eerst downloaden en wat beklijft of waardoor ik overrompelt wordt, wordt eventueel aangeschaft. Tenslotte is een hoes en letters en een echt ding in je handen toch stukken fijner dan zoiets ongrijpbaars als mp3’s met als bijkomend voordeel dat ik minder missers aanschaf en de artiest die ik het meest waardeer krijgt nog wat geld. Nu schaf ik nog steeds wel eens wat aan op de oude manier trouwens  (zomaar zonder eerst te luisteren) maar in totaliteit is het allemaal minder. Of moet ik aanschaffen ruimer zien dan alleen de hardware (cd’s, lp 12″) maar ook die mp3s?  Dan kom ik toch wel weer aardig in de buurt van mijn tijd in London of zelfs daarboven. Wat ik ook wel leuk vind is dat ik nu weer dingen uit het verleden download (10cc, Neil Young etc.), maar ook meer dingen probeer zoals jazz (Sun Ra, Lester Young etc.)

Ten tweede het luisteren. Ik heb nu muziek op als ik ‘s morgens naar mijn werk ga iets wat ik vroeger nooit deed. Ik had wel een Walkman maar dat geklungel met cassette’s en snel lege batterijen was dat meer iets voor de vakantie. Ook op de terug weg gaat hij wel eens aan. Thuis sluit ik hem altijd aan op de installatie. Wat ik dan vaak doe is een genre uitzoeken en dan op shuffle of de speellijst met nieuw materiaal ook op shuffle. Kortom hele platen van a tot z is vele malen minder geworden. Echt luisteren is ook minder geworden het staat aan maar er echt voor zitten is bijna verleden tijd. Ik deed dat al sporadisch maar toch. Maar Oval of Alva Noto en andere “moeilijke elektronische muziek” leent zich toch niet echt voor geluidsbehang of wel soms? Ook nog een interessant onderwerp trouwens, hoe en wanneer luister ik.

Het nadeel van de Zune is de inflexibele software en compatibiliteit met andere software. Je kan namelijk alleen synchroniseren met de Zune-software absoluut niet met bv Mediamonkey, Clementine wat toch wel een nadeel is. Helaas kun je vanuit de zune-software ook niet scrobbelen naar Last-FM, wat wel weer kan met Windows Media player ook van Microsoft maar daar kun je dus weer niet je Zune mee synchroniseren, bizar. Het moet wel gezegd worden dat Zune-software, mooi is vorm gegeven, meteen eenvoudig te bedienen en de screensaver is echt goed en mooi.

Reactie: