Mijn muziek keuzes uit 2011

Ik heb niet zoveel getyped over muziek afgelopen jaar, alsof ik nergens naar geluisterd heb. Niets is minder waar zie mijn Last.fm pagina! Pas de laatste paar maanden scrobble ik weer vrij consequent. De totaal waarden kloppen dus nog niet helemaal maar de top tien van meest gespeeld bands ziet er als volgt uit:

 1. The Flaming Lips
 2. Wilco
 3. Mouse on Mars
 4. Quasi Dub Development
 5. Nicolas Jaar
 6. The Weeknd
 7. Schlammpeitziger
 8. Radiohead
 9. Mordant Music
 10. The Beach Boys

Dat waren de bands nu de albums waar ik in 2011 veel naar geluisterd heb:

 1. Limousine To The Guillotine / Quasi Dub Development. – 2011
 2. Space Is Only Noise / Nicolas Jaar. – 2011
 3. The Whole Love / Wilco. – 2011
 4. Days / Real Estate. – 2011
 5. Barton Hollow / The Civil Wars. – 2011
 6. Vorausschauende Bebauung / Schlammpeitziger. 2011
 7. Dead Air / Mordant Music. – 2006
 8. House of Balloons / The Weeknd. – 2011
 9. The Slider / T-Rex. – 1972
 10. Splaszh / Actress. – 2010

Opvallende aanwezige in dit rijtje is natuurlijk T-Rex maar ja die plaat heb ik ergens begin 2011 aangeschaft en is nu eenmaal geweldig. Een andere ontdekking is Mordant Music, ik weet bij god niet hoe ik er bij kwam, zal wel The Wire geweest zijn en ja een erg opvallende electronica-plaat met sfeer, waarbij ik als referentie Coil gebruik in hun meest electronische gedaante. Verder opvallend is dat de plaat van Quasi Dub Development als meest gedraaide plaat van 2011 is, nu is het ook een leuke plaat als je van dub en hoorns houdt maar dan net wat anders. Nee, wat ik echt de best platen van 2011 vind zijn toch:


We Stay Together / Andy Stott

Loei zware dubtechno met een heerlijk zompig moeras geluid en vooral het tweede nummer Posers is heerlijke . Volgens alle berichten was dit min of meer een bijprodukt van Passed Me By. Eerst gedownload en later op vinyl aangeschaft omdat ik het geweldig vind en de artiest moet tenslotte ook eten. Het zou eerst niet op cd verschijnen maar natuurlijk een maand later wel zo vlak voor kerst. Maar het klinkt veel beter op vinyl zeggen ze, ik heb geen idee wat ik moet de aarding van mijn platenspelers nog steeds checken. Tot dan laat ik de ramen en glazen wel rinkelen op de bass van een mp3 werkt ook.


House of  Balloons / The Weeknd

Wel volgens mij is er binnen elk genre wel een plaat te vinden die ik goed vind, naja misschien niet binnen de Symphonische Rock, en dit is een bewijs voor de stelling. Ik ben nooit een echte liefhebber geweest van R&B (er waren hier en daar wel eens een nummer wat ik “lekker” vond) tot deze plaat! Hier klopt alles, de stem het geluid, het donkere en de naargeestige decadentie van drank, drugs. Sterk trouwens de andere 2 platen die hier vlak na kwamen zijn ook goed en alle drie gratis te downloaden. Het enige wat ik niet helemaal begrijp is de term mixtape de men op bv Pitchfork gebruiken voor deze plaat. Okay het staat waarschijnlijk vol met samples maar dat is sinds DJ Shadow toch vrij normaal. Een voorbeeld:

Symeta / Byetone

Een jaar geen Raster-Noton in de lijst is geen lijst is wel eens de gedachte hier op dit blog.  Dit is weer zo’n heerlijk strak, glad en boem-tsjak soundtrack voor een disco in outerspace voor robots o.i.d. Nu ja ik had Univrs van Alva Noto of Or van Kangding Ray ook kunnen kiezen maar een van de redenen waarom ik toch voor Byetone heb gekozen is namelijk dat de vorige plaat minstens zo goed is en ik dat jaar geen lijstje heb gemaakt terwijl ik samen met Der Mammut los gingen op deze track in de Paradiso.

Barton Hollow / The Civil Wars

Waarschijnlijk niet de meest originele plaat: een man een vrouw en akoestische begeleiding maar wat een uitvoering de stemmen passen bijelkaar, de liedjes zijn meer dan goed en dus draai je deze plaat ongemerkt meer dan je denkt. Kortom zij zijn de gelukkigen in mijn poging om boven mijn eigen hek werk uit te kijken om te zien of daar ook iets is wat ik kan waarderen.  Hier de de clip voor het titel nummer.

Reactie: